2) TOPRAK KİRLİLİĞİ
Toprak nedir?Minerallerin ve organik artıkların (biyolojik atıklar) parçalanarak ayrışması sonucu oluşur ve yeryüzünü ince bir tabaka halinde örter. En uygun koşullarda 1 cm’lik toprak oluşumu için 100 - 400 yıl geçmesi gerekirken, bu toprağın işlenebilir, verimli bir yapıya ulaşması için 3 - 12 bin yıl geçmesi gerekir.
Toprağa bırakılan zararlı ve atık maddelerle toprağın özelliğinin bozulması “toprak kirliliği” olarak adlandırılır.
Toprağa atılan veya gömülen her zararlı ve atık madde kısa veya uzun vade de insanlığın sonunu getirecektir.
- kentsel ve sanayi atıkları
- plansız şehirleşme
- sentetik gübreler
- tarımda kullanılan kimyasallar
- genetiği ile oynanmış bitkiler vs. ile insanlık kendi sonuna adım adım yaklaşmaktadır.
Her şeyden önce insanlık suyun, toprağın ve havanın korunması için dünya çapında eğilmeli ve tüm dünya ülkeleri bu eğitimi kültürün bir parçası haline getirmelidir.
Toprak Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?Toprak kirliliğin iki temel nedeni vardır. Birincisi sanayi atıklarının toprağa gömülmesidir. İkincisi ise kentsel ve hastane atıklarıdır.
- Evsel ve sanayi katı atıklarının, nükleer atıkların, petrol katı atıkların, Petro kimyasal ya da kimyasal katı atıkların artıma, damıtma, geriş dönüşüm, filtreleme vs. gibi metotlar ile yok edilmeden ya da zararları minimize edilmeden toprağa verilmesi ve gömülmesi toprağı öldürmekte ve üzerinde yaşayan bizleri sürekli tehdit etmektedir.
- Egzoz gazları, ozonun delinmesine neden olan gaz salınımları, karbondioksit, kükürt dioksit, kurşun, ağır metaller, kanalizasyon atıkları, tarımsal ilaçlar ve kimyasallar, kanalizasyon atıkları ve gazlarının direk toprağa verilmesi toprak kirliliğine neden olmaktadır.
- Su ve havaya karışan tüm bu zehir ve atıklar buharlaşarak asit yağmuru olarak toprağa geri düşmekte ve toprak kirlenip verimliliği azalmakta ya da tamamen çölleşme olmaktadır.
- Özellikle tarımda kullanılan suni gübreler, ilaçların bilinçsiz ve aşırı tüketimi toprağın verimliliğin yok etmektedir. Tarımın verimli ve plansız uygulamaları, sürekli aynı tür ürünlerin ekimi, aşırı su kullanımı yine toprağı yavaş yavaş yok etmektedir.
- Özellikle aşırı sodyum ve potasyum içeren gübrelerin yaygın kullanımı kısa vadede ürün verimliliğini arttırıyor gibi görünse de uzun vadede toprağı öldürmektedir.
Toprak Kirliliğini Önlemenin Yolları Nelerdir?
Son günlerde tüm dünyada doğal tarım ve organik ürünlere geçiş sevindirici bir gelişme olarak görülse de genel tarımsal üretim anlamında ve yaygınlık bakımından yetersizidir. Bitkilerin topraktan alacağı ve onları besleyen vitamin ve mineral dengesi toprağın doğal yapısında bozulduğunda kısa vadede oluşan kısmi verimlilik uzun vadede toprağa zarar verir.
- Ürün gamını çeşitlendirmek, bir yıl kısa köklü, bir yıl yumru köklü, bir yıl uzun köklü bitki ekimi ile toprağın dengesini korumak ve tamamen doğal gübreler kullanmak gerekmektedir. Tüm sanayi ve evsel atıkların öncelikle geri dönüşümünü sağlayan yatırımlara hız verilmedir.
- Toprak ile paralel hava ve su kaynaklarının korunması için arıtma, damıtma, entegre tüm önlemlerinde alınması şarttır. Ormanların korunması, toprağın korunmasında çok önemlidir.
- Gerek erozyon ile toprak kayıplarının önlenmesi gerekse toprağın kendini yenilemesi anlamında ormanlar çok değerlidir. Özellikle ağır metal üretimi yapan tesislerin atıklarının minimum zarar verecek hale getirilmesi ve sonrasında toprağa gömülmesi çok önemlidir.
- Kimyasal atıkların mümkünse toprağa hiç verilmemesi değil ise tam artıma sağlanarak verilmesini sağlayacak teknolojilerin uygulanması ve bu alanda gelişimi sağlayacak yatırımlarım tüm dünya devletlerince ilk sırada değerlendirilmesi ve uygulanması şarttır.
Gelin bu anlattıklarımızı kısa bir video üzerinden örneklerle pekiştirelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder